Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-09-29

A A A POLEĆ DRUKUJ

Lodowe kreacje, które zaskoczą niejedno podniebienie

Bekon, marchewka, krewetki, czerwona fasola… Sięgamy po nie najczęściej przyrządzając obiad lub kolację. Tymczasem szefowie kuchni na całym świecie łączą je z lodami! Czy to jeszcze deser?

Mariaż lodów i bekonu z nutką pikanterii

Z czym najczęściej łączymy bekon? Polacy z jajami, z których przyrządzają jajecznicę. Anglicy - serwują go w towarzystwie fasolki, zapiekanego pomidora i innymi składnikami słynnego english breakfast. Jak się jednak okazuje, bekon doskonale smakuje w towarzystwie lodów! Ten oryginalny deser doczekał się nawet kilku wydań. Tworząc go, niektórzy do ulubionych lodów dodają kawałki kandyzowanego bekonu, a skwarki doprawiają papryczkami Jalapeno lub pieprzem cayenne.  Inną propozycją są lody śmietankowe serwowane na musie z pomidorów z plasterkiem karmelizowanego bekonu i przybraniem z truskawek. Serwowane są także lody w towarzystwie karmelu i suszonej śliwki. W odpowiednich proporcjach takie słodko-słone połączenie może nadać deserowi bardziej wytrawnego smaku i być ciekawą odskocznią od codziennej słodyczy.

Polewy, posypki, pudry

Zamiast syropu malinowego – przecier pomidorowy. Zamiast cukru pudru – koperek. Lody, mango, mięta, chili - brzmi abstrakcyjnie? Taki deser może okazać się miłą niespodzianką, bo łączy w sobie słodycz, orzeźwienie i ostrość. Niezwykłe doznania smakowe są zapewnione: początkowa słodycz w trakcie jedzenia przełamana zostaje pikantnym chili, a jego ostrość złagodzona przez miętę.

Twórcy deserów prześcigają się w pomysłach na wyjątkowe, lodowe kreacje. Popularnością cieszą się na przykład lody serwowane w towarzystwie oscypka. Jak rekomendują zwolennicy tego połączenia, tworząc ten nietypowy deser najlepiej użyć lodów orzechowych, a całość wykończyć żurawiną. Kinomaniacy natomiast powinni skusić się na lody z popcornem, będące nietypowym towarzystwem domowego seansu ulubionego filmu.

- Waniliowe, truskawkowe i bakaliowe to klasyka lodów, która jest świetną bazą do eksperymentów i bawienia się dodatkami. Warto czasem gotowanie potraktować nieszablonowo i stworzyć swój własny, niepowtarzalny deser – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej – Łączenie z pozoru niepasujących do siebie składników może naprawdę mile zaskoczyć i okazać się smacznym doświadczeniem – dodaje.

Smaki, których nie znacie

Osoby, które lubią ekstremalnie doświadczać swoje kubki smakowe, mogą eksperymentować nie tylko z lodowymi dodatkami. Przemierzając glob w lodziarniach można znaleźć także wiele zaskakujących smaków. Koneserzy lodowych smaków z pewnością pokuszą się o spróbowanie lodów ogórkowych, musztardowych, łososiowych, a nawet śledziowych! Zdecydowanym liderem w tworzeniu tych zaskakujących smaków są Japończycy. Na ich rynku dostępne są także lody z koniny, kurzych skrzydełek, wołowiny, ośmiornicy czy ryb. 

Sezon lodowy trwa cały rok. Choć latem zdecydowanie częściej sięgamy po orzeźwiające desery, także zimą i jesienią, dobierając odpowiednie składniki możemy stworzyć kompozycje, które przypomną nam najlepsze wakacyjne wspomnienia i wprowadzą do szarej rzeczywistości odrobinę koloru i smaku. Nie bez powodu w restauracjach na całym świecie szefowie kuchni zaskakują klientów lodowymi kreacjami. Wystarczy kilka na pozór niepasujących do siebie składników, et voilà!


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS