Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-01-05

A A A POLEĆ DRUKUJ

Blue Monday - nie daj się najbardziej depresyjnemu dniu w roku

150x110

Już 16 stycznia czeka nas kolejny Blue Monday czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. Jak nie dać się styczniowej chandrze, co zrobić, aby bez względu na datę w kalendarzu tryskać pozytywną energią i zawsze mieć dobry nastrój?

Określenie Blue Monday wprowadził w 2004 roku brytyjski psycholog Cliff Arnall. Wyznaczył on datę za pomocą wzoru matematycznego uwzględniającego czynniki meteorologiczne (krótki dzień, niskie nasłonecznienie), psychologiczne (świadomość niedotrzymania postanowień noworocznych) i   ekonomiczne (czas spłaty kredytów świątecznych). Według Arnalla najbardziej depresyjny dzień w roku przypada w trzeci poniedziałek stycznia, w tym roku jest to 16 stycznia.

Co tak naprawdę ma wpływ na nasze samopoczucie i co możemy zrobić, żeby takie pojęcia jak: melancholia, smutek czy obniżenie nastroju nas nie dotyczyły? Ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – dr Patrycja Szachta radzi, aby zatroszczyć się o swoją mikroflorę jelitową.  Bakterie jelitowe biorą udział w wytwarzaniu serotoniny czyli neuroprzekaźnika dbającego o nasz dobry nastrój. Zaburzenia mikroflory jelitowej prowadzą do niewłaściwej syntezy serotoniny, co może skutkować długotrwałym spadkiem nastroju – tłumaczy dr Patrycja Szachta. Niezwykle istotna w zachowaniu równowagi bakteryjnej w jelicie jest zbilansowana dieta bogata w naturalne probiotyki (takie jak kiszona kapusta i ogórki, sok z kiszonych buraków, kefiry i jogurty) i prebiotyki (błonnik roślinny).

O tym jakie bakterie zamieszkują w naszym jelicie, co to jest mikroflora jelitowa, a także dlaczego warto codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców uczymy w IV edycji programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII – edukacja  i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych

Trwa IV edycja programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII, zainicjowanego przez markę Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program jest skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zapraszamy także przedszkolaków.

Po zarejestrowaniu się na stronie www.porcjapozytywnejenergii.pl nauczyciele otrzymują zestaw materiałów edukacyjnych, dostosowanych do grup wiekowych, które zostały przygotowane dla nich we współpracy ze specjalistami. Gotowe scenariusze pomogą pedagogom przekazać dzieciom wiedzę na temat wartościowych produktów spożywczych, zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Pobudzamy kreatywność

Jednym z elementów programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII jest konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Na zwycięzców czekają nagrody: dla 6 najlepszych placówek – granty finansowe, dla nauczycieli – tablety, a dla uczniów karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Scenariusze dydaktyczne programu powstały we współpracy ze specjalistami z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu oraz specjalistami ds. żywienia: dr Patrycją Szachtą i Łukaszem Sieńczewskim.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS